Tekstikoko
 

 
ajankohtaista

 

Ajankohtaista

16.12.2021

Someron kaupungin tilannekatsaus koronasuosituksiin liittyen


Koronavirustaudin ilmaantuvuus rokottamattomilla on noussut huomattavasti korkeammaksi rokotuksen saaneisiin verrattuna. Sairaaloiden kuormitus on myös noussut.

Koronavirustaudin kokonaisilmaantuvuus on mahdollisesti ohittanut jyrkimmän huippunsa, ja on hieman madaltunut. Koronan 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000:ta asukasta kohden on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nyt 295 kahden viikon ajalta. Somerolla on todettu kuluneen kahden viikon aikana yhteensä 12 tartuntaa. Lisäksi altistuneita on huomattava määrä.

Ero rokotettujen ja rokottamattomien välillä on kasvanut huomattavan suureksi. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuus vastaavalta ajalta on 1250. Rokotus puuttuu noin 40 000:lta yli 12-vuotiaalta varsinaissuomalaiselta. Taudin saamisen riski on moninkertainen rokottamattomilla. He ovat myös suurin ryhmä sairaalaan joutuvista koronaan sairastuneista. Rokote suojaa hyvin nimenomaan sairaalahoitoa vaativalta taudilta. Rokote on siis ehdottoman suositeltava.

Sairaaloiden kuormitus on hieman kasvanut. Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaaloissa on 11 potilasta vuodeosastolla hoidossa ja 6 potilasta tehohoidossa. Kuntien terveyskeskuksissa on yli 20 koronapotilasta vuodeosastoilla.

Tiistaina 14.12.2021 kokoontunut koronakoordinaatioryhmä on huolestunut ihmisten lipsumisesta maskien käytössä. Ryhmä suosittelee suunenäsuojuksen käyttöä kaikkialla, jossa ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa sisä- tai ulkotiloissa, kun riittävää etäisyyttä ei pystytä pitämään. Suositus koskee myös rokotettuja henkilöitä.

Yksityistilaisuuksia järjestäessä tulee kiinnittää huomiota terveysturvallisiin käytäntöihin, joita ovat etenkin käsihygienia, riittävät turvaetäisyydet ja suunenäsuojuksien käyttö.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt 9.12.2021 antamallaan päätöksellä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötilojen käyttö on järjestettävä siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktit ja niistä johtuvat koronatartunnan riskit. Rajoitus on voimassa 10.-31.12.2021. Koronapassi on vaihtoehto yleisötilaisuuksien rajoituksille laissa määritellyissä tiloissa.

Lue lisää:

VSSHP:n tiedote 14.12.2021

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös 9.12.2021 

AVI usein kysyttyä koronaviruksesta