Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Kasvatus ja koulutus

Kouluruokailu

Erityisruokavaliot

Asiakkaan terveydellisiin tarpeisiin tarkoitetut erityisruokavaliot valmistetaan yksilöllisesti valmistuskeittiössä. Erityisruokavalioista pyritään poistamaan vain ne raaka-aineet, jotka on välttämätöntä poistaa asiakkaan hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Erityisruokavalion tarve todennetaan aina lääkärin tai terveydenhoitajan todistuksella. Erityisruokavalion järjestämisen yleisenä perusteena on, että samaa ruokavaliota noudatetaan myös kotona. Uskontoon liittyvät ruoka-ainerajoitukset huomioidaan automaattisesti.

Erityisruokavaliot tilataan lomakkeella, joka täytetään yhdessä terveydenhoitajan kanssa. Keittiö valmistaa vain lomakkeella tilatut ateriat. Kouluterveydenhoitaja huolehtii lomakkeen koululaisen ruoan valmistavaan keittiöön, josta erityisruokavaliotiedot lähetetään jakelukeittiöön. Päivähoidossa olevan lapsen vanhemmat toimittavat lomakkeen päivähoitoyksikköön, josta tieto kulkee sekä päivähoitopaikan keittiöön että edelleen keskuskeittiöön.

Mikäli ruoka-aine voidaan poistaa allergisoivalta listalta, riittää keittiöön annettu, vanhempien allekirjoittama muutosilmoitus. Jos taas allergisoivat aineet lisääntyvät, toimitetaan uusi terveydenhoitajan tai lääkärin todistus. Keittiölle tulee ilmoittaa aina, kun erityisruokavaliot muuttuvat tai jos tiedossa on pidempiä sairaus- tai muita poissaoloja. Mikäli erityisruokavaliota ei noudeta kahteen viikkoon ilman ilmoitettua syytä, sen toimittaminen lakkautetaan. Tällaisissa tapauksissa erityisruokavalion saa voimaan uuden tarvekartoituksen kautta.

Ruoka-allergisen lapsen erityisruokavalioselvityksen tulee olla tehty alle vuoden sisällä lapsen tullessa päivähoitoon/ kouluun. Päivähoidossa olevan lapsen ruokavalio tulee tarkistaa vuosittain, koska monet ruoka-allergiat ovat ohimeneviä ja paranevat leikki-iässä. Uusien ruokien sopivuus tulee selvittää kotona, ja kokeiluista tulee tiedottaa päivähoitopaikan/koulun keittiöön.

Kouluikäisen allergiaruokavalio tarkistetaan vuoden välein, viimeistään kevätlukukauden päättyessä, jotta syyslukukauden tiedot olisivat ennen koulun alkua keittiön tiedossa. Ekaluokkalaisten ruokavaliot selvitetään kouluuntulotarkastuksen yhteydessä ja lukioon tulevien ilmoittautumisvaiheessa.

Vanhemmat ovat tervetulleita tutustumaan päivähoitopaikan tai koulun keittiöön ja keskustelemaan lapsen ruokavaliosta. Tarvittaessa voidaan järjestää yhteispalaveri vanhempien, keittiöhenkilöstön sekä terveydenhoitajan kanssa.

 


Ruokalistat

Lukion, koulujen ja päiväkotien ruokalistat. Sisältää päiväkotien aamiaisen ja päiväkotien ja  koulujen iltapäiväkerhojen välipalan.

ruokalista
Viikon 14 oikea ruokalista on
TÄÄLLÄ VKO14

Ruokalista on 5 viikon kiertävä lista kausivaihteluineen.

Listassa esillä olevat ravintoarvot ovat viitteellisiä ja vaihtelevat sen mukaan minkälaisia valintoja kukin ruokailija tekee aterialla olevasta tarjonnasta.

Huom. poikkeuksellisesti ruokalistaan voi tulla äkillisiä muutoksia, joita ei saada näkymään ajoissa, mutta joista pyritään viestimään erikseen.

Ruokalista viikot 5 - 9

Ruokalista vko 5 - 9 (sisältää kerhojen ja varhaiskasvatuksen välipalat)