Tekstikoko
 

 
ajankohtaista

 

Ajankohtaista

02.06.2021

Tiedote: Someron kaupungin tilannekatsaus koronarajoituksiin liittyen


Varsinais-Suomessa ensi kertaa viime loppusyksyn jälkeen leviämisvaiheen yksikään kriteeri ei enää täyty. Koronan ilmaantuvuus on ollut viime perjantaista lähtien alle 50 tapausta 100 000 ihmistä kohden kahden viikon aikana. Viimeisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoittama ilmaantuvuus Varsinais-Suomen alueella on 37,7. Testatuista henkilöistä alle kahdella prosentilla on todettu tartunta. 

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti 1.6.2021 kokouksessaan suositella kiihtymisvaiheeseen palaamista perjantaina, jos maakunnan koronan ilmaantuvuus jatkaa vakaata laskuaan. Ryhmä korosti maltillisuutta, vaikka yleisötilaisuudet ja harrastaminen 4.6. alkaen vapautuvat merkittävästi.

Varsinais-Suomessa edelleen brittimuunnos on merkittävin koronaviruksen muoto. Intian muuntoviruksen osuus on lievässä kasvussa. Someron kaupungin koronajohtoryhmä seuraa myös Kanta-Hämeen epidemiatilannetta. 

Koronakoordinaatioryhmä linjasi suosituksia, jotka tulevat voimaan perjantaina 4. kesäkuuta, jos Varsinais-Suomi palaa kiihtymisvaiheeseen. Tällöin poistuisivat tilaisuuksien henkilömäärien ylärajat. Maskisuositus pysyy voimassa. Ihmisten suositellaan edelleen pitävän välimatkaa toisiinsa.

Pääsääntönä on, että tarkan lukumäärän sijasta tärkeintä on järjestää tilaisuudet siten, että yli 10 hengen sisätilojen tilaisuuksissa ja yli 50 henkilön ulkotilojen tapahtumissa on voitava tosiasiallisesti välttää lähikontaktit. Suositus perjantaista 4.6.2021 lähtien koskee sekä yleisö- että yksityistilaisuuksia.

Aikuisten joukkuelajeissa voidaan aloittaa ulkotiloissa tapahtuva ottelu- ja kilpailutoiminta sekä sisätiloissa tapahtuva yksilölajien kilpailutoiminta, jossa lähikontaktit voidaan välttää.

Ulkomaille matkustamisessa ryhmä kehottaa käyttämään erityistä harkintaa sekä ottamaan huomioon ulkoministeriön suositukset.

Sosiaali- ja terveysministeriö on 27.5.2021 antanut aluehallintovirastoille päivitetyt ohjeet epidemiavaiheiden tasoille. STM:n antaman ohjauskirjeen pohjalta Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 31.5. tehnyt päätöksiä, joiden nojalla Varsinais-Suomen kokoontumisrajoituksia helpotetaan 1.6.2021 alkaen. Uusissa kokoontumisrajoituksissa huomioidaan Varsinais-Suomen alueellisen koronakoordinaatioryhmän tuorein tilannekuva. Sen mukaan Varsinais-Suomi on edelleen pandemian leviämisvaiheessa, vaikkakin alue on siirtymässä kiihtymisvaiheeseen 4.6.2021.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut 31.5.2021 päätöksen, jonka nojalla se rajoittaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten henkilömäärää Varsinais-Suomessa, pois lukien Punkalaitumen kunta. Alueen kuntien alueella voi 1.-16.6. järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin sisätiloissa osallistuu enintään 10 henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa 50 henkilöä. Tämä voidaan sallia edellyttäen, että osallistujien on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Ulkotiloissa yleisömäärää voidaan nostaa jakamalla yleisö lohkoihin tietyin reunaehdoin. STM:n ohjauskirjeen mukaan tällaisten eriyttämisjärjestelyjen mukaan toimiminen edellyttää, että

Jokaiselle lohkolle tulee olla omat kulkureitit ja tapahtumahenkilökunta sekä palvelut, kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat. Lisäksi käytössä olevien lohkojen välille on järjestettävä selkeä suojavyöhyke.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tarkastelee epidemiatilanteen muuttumista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellisen koronaryhmän kanssa. Mahdolliset uudet päätökset tehdään tarkastelun jälkeen mahdollisimman pian ja kun se on alueen epidemiatilanne huomioiden turvallista.

Lisätietoa: 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote 1.6.2021

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös 31.5.2021 LSAVI/5940/2021

OKM:N JA THL:N 31.5.2021 ANTAMA OHJE  koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräiden tilojen käytössä