Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Työ ja yrittäminen

Oppisopimus

Oppisopimuksella kouluttaudut työtä tehden, saat palkkaa ja kerrytät samalla työkokemusta. Koulutuksen avulla voit suorittaa joko ammattitutkinnon tai osia siitä. Opiskelijan on oltava 15-vuotias tai sitä vanhempi opiskellakseen oppisopimuksella.

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijänsä. Voit olla joko uusi työntekijä tai jo töissä oleva. Opiskelija tekee töitä vähintään 25 tuntia viikossa. Oppisopimuksella voit suorittaa toisen asteen ammatillisia tutkintoja ja ne ovat täysin samanarvoisia kuin ammattikoulussa suoritettuna. Erona on se, että oppisopimuskoulutuksesta 80% tapahtuu työpaikalla. Loput 20% ovat tietopuolisia opintoja, jotka suoritetaan koulussa tai etänä. Valittavanasi on yli 350 erilaista tutkintoa ja lisäksi valtavasti tutkinnon osia.

Oppisopimuksella opiskelu vaatii itsenäistä opiskelua, oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Se on päätoimista opiskelua ja jokaiselle tehdään oma, henkilökohtainen opiskeluohjelma, josta selviää muun muassa opintojen sisältö ja kesto. Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen ja työnantaja maksaa opiskelijalle kohtuullisen tai työehtosopimuksen mukaisen palkan. Jos oppisopimuskoulutettava on työtön, työnantaja voi hakea palkkatukea TE-toimistosta.

Oppisopimuskoulutuksen järjestäjät auttavat ja neuvovat oppisopimuskoulutukseen liittyvissä asioissa.

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/oppisopimuskoulutus/index.html