Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Hyvinvointi ja terveys

1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestää Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha. Näitä sivuja ei enää päivitetä.

Ajantasaisen asiakasinfon löydät osoitteesta www.varha.fi

Hyödyllisiä linkkejä 

KASTELU

Yökastelu on kaikkein tavallisimpia lasten vaivoja. Joka kymmenes 4-5-vuotias lapsi kastelee vielä melko säännöllisesti öisin. Yökastelu on hankala vaiva. Se aiheuttaa lapselle usein häpeää ja sosiaalisia rajoituksia. Vanhemmille se aiheuttaa työtä ja vaivannäköä. Sen vuoksi on tärkeätä, että yökastelua hoidetaan.

Sivustolta ladattavissa Yökastelijan opas.


http://yokastelu.fi/?gclid=EAIaIQobChMI3KyHk9-74wIVww8YCh2W6A4ZEAAYAiAAEgKNHvD_BwE


UNI

Riittävä uni ja lepo edistävät lapsen tervettä kasvua ja kehitystä. Uni on tärkeää aivojen toiminnalle, sillä se tekee mahdolliseksi uuden oppimisen ja opitun muistiin painumisen. Unen aikana erittyy kasvuun tarvittavaa hormonia. Myös lapsen tunne-elämän kannalta uni on tärkeää, sillä unessa lapsi käsittelee vaikeita asioita ja pelkojaan. Nukkuminen vahvistaa myös lapsen vastustuskykyä ja sairauksista toipumista.

https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/lapsen-uni/

RAVITSEMUS

Terveellinen, säännöllinen ja tarpeeksi monipuolinen ruokavalio on tärkeää kasvavalle lapselle ja nuorelle. Ravitsemustottumukset opitaan jo varhaislapsuudessa. Vanhempien ja koko perheen ruokavalinnat ja ruokailutottumukset vaikuttavat. Sen lisäksi, mitä lapsi tai nuori syö, tärkeää on, miten hän tottuu syömään. Hyvän ravitsemuksen lähtökohtana ovat säännölliset ruoka-ajat ja monipuolinen ruoka.

https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/lapsen-ja-nuoren-ravinto-ja-ruokailu/

Sormiruokailu

Lapsentahtinen sormiruokailu tarkoittaa, että vauva tutustuu kiinteisiin ruokiin itse omaan tahtiinsa, käyttäen ruokailussa apuna omia sormiaan. Lapselle tarjotaan ruokia, joista hän saa otteen itse ja jotka hän pystyy itse viemään suuhunsa.  Ajatuksena on tehdä lapsen ruokailusta mahdollisimman mukavaa ja stressitöntä yhdessäoloa, joka sosiaalistaa lapsen perheen yhteisiin ruokailuhetkiin jo pienestä pitäen. Sormiruokailu voi olla alkuvaiheessa hieman sotkuista, mutta lasten taidot kehittyvät hurjan nopeasti, kun he saavat itse harjoitella ruokailua. Sotkujen kanssa elämiseen löytyy monenlaisia hyödyllisiä apuvälineitä.

https://www.martat.fi/marttakoulu/ravitsemus/lapsiperheen-ruoka/ruokaa-vauvalle/sormiruokaa/


Tältä sivulta löydät linkkejä virallisiin ravitsemus- ja hoitosuosituksiin sekä terveyspoliittisiin suosituksiin.
Ravitsemussuositukset laatii Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukunta, joka on maa- ja metsätalousministeriön alainen asiantuntijaelin.
Sivustolta löytyvät Suomalaiset ravitsemussuositukset (2014) sekä muita suosituksia.

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ohjeet-ja-suositukset/suositukset-ja-toimenpideohjelmat



IMETYS

Tietoa imetyksestä ja koulutettua vertaistukea imetyksen kaikkiin vaiheisiin.


https://imetys.fi/



LIIKUNTA JA LIIKKUMINEN


Pienen, alle kouluikäisen lapsen liikunnalle ei voida määritellä tarkkoja terveyteen perustuvia liikuntasuosituksia. Lapsi ei liiku järkisyistä, vaan liikunnan ilosta, uteliaisuudesta sekä halusta kokeilla taitojaan ja testata rajojaan.

Lapset liikkuvat eri tavoin. Yksi säntäilee paikasta toiseen, hyppii ja kiipeilee, roikkuu pää alaspäin sekä ryömii ja kieriskelee maassa. Toinen liikkuu varovaisesti ja harkiten, toimii rauhallisesti ja osallistuu muiden leikkeihin katselemalla. Lapsen temperamentti ja vauhti näkyvät hänen tavassaan toimia. Vauhdikkaat leikit kotipihalla, kuperkeikkojen harjoittelu sängyssä, pyöräileminen kaverin luo sekä muut arkiset askareet täyttävät liikuntasuosituksen mukaisen päivittäisen kahden tunnin vähimmäismäärän kuin leikiten.  Jokainen lapsi on hyvä liikkuja omine luontaisine ominaisuuksineen – juuri sellaisena kuin hän on. Olipa lapsen tapa liikkua säntäilevä tai harkitseva, arjesta löytyy mahdollisuuksia jokapäiväiseen liikkumiseen.


Sivustolta selkeitä ja käytännönläheisiä vinkkejä lapsen motoristen taitojen vahvistamiseen ja koko perheen liikkumisen tueksi  


 https://neuvokasperhe.fi/lapsen-liikuntasuositus



ROKOTTAMINEN


https://thl.fi/fi/web/rokottaminen


NEUVOLAIKÄISEN ROKOTUSOPAS





http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137083/URN_ISBN_978-952-343-193-5.pdf?sequence=1&isAllowed=y



LASTENTALO

Lastentalo.fi on erikoissairaanhoidon palvelu, jossa on tietoa lasten sairauksista, hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta. Lapset voivat tutustua sairaalaklovnien seikkailuihin sekä kurkistaa, keitä sairaalassa on töissä.


https://www.terveyskyla.fi/lastentalo



KELA

Lapsiperheiden etuudet, lomakkeet yms


https://www.kela.fi/lapsiperheet



VÄESTÖLIITTO


http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/



VANHEMPAINNETTI /MLL


https://www.mll.fi/vanhemmille/



MLL SOMERO


https://www.somero.fi/terveys-ja-hyvinvointi/lasten-nuorten-ja-perheiden-palvelut-10051754/mll-perhekahvila/



SOMERO / LAPSIPERHEIDEN PALVELUT

Sosiaali- ja terveyspalvelut ja muu toiminta


https://www.somero.fi/terveys-ja-hyvinvointi/lasten-nuorten-ja-perheiden-palvelut-10051754/



SOMERON SEURAKUNTA


https://www.someronseurakunta.fi/



NEUVOKAS PERHE

Iloa, innostusta ja kannustusta elintapoihin. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa.

https://neuvokasperhe.fi/


HYVÄ KYSYMYS

Hyvä kysymys on uusi verkkopalvelu, joka tukee ja kannustaa ihmisiä löytämään ratkaisun mieltä askarruttaviin elämäntilanteisiin. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu kaikille.

Hyvä kysymys tuo suomalaisten järjestöjen tuottamat palvelut ja vertaistuen kaikkien ulottuville. Tavoitteena on, että jokainen voi saada tietoa ja tukea mahdollisimman varhain, maksutta ja helposti, kun jokin omassa tai läheisen elämässä askarruttaa. Hyvä kysymys tarjoaa asiantuntevaa neuvontaa, vertaistukea ja luotettavaa tietoa. Palvelun tuottaa ja toteuttaa Väestöliitto yhteistyössä kumppanijärjestöjen kanssa. Sisällöt ja palvelut sivustolle tuottavat järjestöjen koulutetut asiantuntijat ja vapaaehtoiset.

https://www.hyvakysymys.fi/


MIELENTERVEYSTALO

Neuvoja ja apua lapsen mielenterveyden, perheen ja vanhemmuuden tukemiseen.

https://www.mielenterveystalo.fi/lapset/vanhemmille/Pages/default.aspx



KOTITAPATURMIEN EHKÄISY


http://www.kotitapaturma.fi/tietotyyppi/ladattavat-materiaalit/page/2/



LASTENLÄÄKÄRIYHDISTYS, KÄSITELTÄVÄ VAROEN-ESITTEET

https://www.lastenlaakariyhdistys.fi/@Bin/179912/K%C3%A4sitelt%C3%A4v%C3%A4+varoen+1.jpg

https://www.lastenlaakariyhdistys.fi/@Bin/179915/K%C3%A4sitelt%C3%A4v%C3%A4+varoen+2.jpg

https://www.lastenlaakariyhdistys.fi/@Bin/180010/K%C3%A4sitelt%C3%A4v%C3%A4+varoen+3.jpg



ENSI- JA TURVAKOTIEN LIITTO

Apua ja tukea odotusaikaan, päihteet odotus ja vauva-aikana, väkivallasta selviytymiseen sekä vanhemmuuteen.

https://ensijaturvakotienliitto.fi/



NOLLALINJA


Nollalinja on ilmainen auttava puhelin p. 080 005 005, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä.

Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan sekä väkivaltaa kokeneiden läheisiä.

Nollalinjalle soittaminen on ilmaista. Kun soitat Nollalinjalle, saat keskustella tilanteestasi, kokemuksistasi ja peloistasi puhelinpäivystäjän kanssa. Päivystäjämme ovat ammattilaisia, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua vaikeassa tilanteessasi. Sinun ei tarvitse kertoa puhelimessa nimeäsi. Päivystäjä ei myöskään näe puhelinnumeroasi puhelun aikana eikä sen jälkeen. Puhelusta ei jää jälkeä puhelinlaskuusi.

Voit keskustella päivystäjiemme kanssa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Jos olet akuutissa hädässä, soita hätänumeroon 112.



https://www.nollalinja.fi/



PÄIHDELINKKI

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille.


https://paihdelinkki.fi/



IRTI HUUMEISTA

Irti Huumeista ry tarjoaa valtakunnallisia vertais- ja ammattitukipalveluita huumeongelmaisten läheisille sekä toipuville käyttäjille.


https://irtihuumeista.fi/



STUMPPI

Apua ja tukea tuoakoinnin ja nikotiinivalmisteiden käytön lopettamiseen.


https://stumppi.fi/