Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Terveys ja hyvinvointi

 

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö palvelee yksilöitä, pareja ja perheitä elämän erilaisissa kriisi- ja ongelmatilanteissa. Voit ottaa yhteyttä tavallisissa elämänkriiseissä, kun omat voimat tuntuvat riittämättömiltä. Apua saat kun sinä tai läheisesi tarvitset kuuntelijaa, tukea äkillisissä elämänmuutoksissa tai haluat tukea arjen selviytymiseen. Annamme myös tietoa alueen mielenterveys- ja päihdepalveluista.

Mielenterveys- ja päihdeyksikössä hoidetaan pitkäaikaista seurantaa ja hoitoa vaativia psykiatrisia avohoitopotilaita.

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö sijaitsee 1.12.2021 alkaen Jukolan tiloissa. Sisäänkäynti torin puolelta, katutasolta.

Osoite: Jukolantie 3, 31400 Somero  PL 35

Toimintamuodot:

Yhteyttä voi ottaa suoraan hoitajille soittamalla tai lääkärin kautta. 

Mielenterveys- ja päihdeyksikön yhteystiedot

Vastaava sairaanhoitaja
Reima Anolin
044 7792 611, puhelinaika arkisin klo 12-13
reima.anolin@somero.fi 

Sairaanhoitaja
Minna Luoto
puh. 040 1268 839, puhelinaika arkisin klo 12-13
minna.luoto(a)somero.fi

Mielenterveyshoitaja 
Heli Mannonen
044 7792 628, puhelinaika arkisin klo 12-13
heli.mannonen(a)somero.fi

Mielenterveyshoitaja
Marja Aaltonen
044 7792 696, puhelinaika arkisin klo 12-13
marja.aaltonen(a)somero.fi


 

PSYYKKINEN TUKI KORONAPANDEMIAN AIKANA

Koronaviruspandemia (Covid-19) koskettaa meistä jokaista. Viranomaisten ohjeet ja suositukset on tarkoitettu virustartunnan leviämisen hidastamiseksi ja niiden noudattamisella suojaamme itseämme ja läheisiämme.

Jos koronapandemia mietityttää ja haluaisit keskusteluapua elämäntilanteeseesi, ahdistus- ja masennustuntemuksiin tai muuta psyykkistä tukea, voit ottaa yhteyttä mielenterveys- ja päihdeyksikön työntekijöihin arkisin klo 12 – 13 välillä sekä terveyskeskuspsykologiin arkisin klo 15 – 16.

PIENET TEOT OVAT SUURIA TEKOJA

Uutisointi ja erilaiset mediat sekä yhteiskunnan toimenpiteet, joiden kanssa olemme tekemisissä päivittäin saattavat herättää huolta ja nostaa pintaan ahdistuksen- ja pelon tunteita. Erilaiset tunteet on hyvä tunnistaa ja huomata, että esimerkiksi pelko on luonnollinen tunne, joka ohjaa meitä välttämään riskejä. Myös epätietoisuutta ja epävarmuutta joutuu sietämään. Tunteista ja ajatuksista on hyvä puhua läheisten kanssa ja jakaa yhteisiä, tai joskus erilaisiakin, kokemuksia. Sosiaalisia kontakteja ja yhteydenpitoa läheisiin voi ylläpitää puhelimitse, viestein ja kuvayhteyksin.

Arjen rutiineista on tärkeää pitää kiinni. Arkirutiinit (mm. säännöllinen uni, ruokailu, yhteydenpito läheisiin, liikunta) tuovat turvaa, ennustettavuutta ja lievittävät avuttomuuden ja ahdistuksen tunnetta. Omista stressinhallintakeinoista ja mielihyvää tuottavista asioista on hyvä huolehtia, näitä voivat olla esim. metsässä ulkoilu tai muu liikunta, elokuvien katselu tai lukeminen. Huolestuminen on normaalia, mutta huoliajattelua voi myös hallita: Koronaa koskevan uutisoinnin suhteen voi päättää, että käy vain kerran päivässä katsomassa uutisointia luotettavista lähteistä, joita ovat esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (www.thl.fi), sairaanhoitopiirin (www.vsshp.fi) ja Someron kaupungin (www.somero.fi) nettisivut. 

Rentoutus- ja hengitysharjoitukset voivat olla hyödyllisiä rauhoittumisen tukena. Erilaisia harjoituksia löytyy esimerkiksi osoitteesta https://www.oivamieli.fi/dashboard.php 

Myös Mielenterveystalon nettisivuilta löytyy tietoa koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämisestä https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/koronavirukseen_liittyva_huolen_ja_epavarmuuden_sietaminen/Pages/default.aspx 

Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisten tukea ja apua. Kysymyksiin tulee pyrkiä vastaamaan ja kysyä esimerkiksi mitä asiasta on päiväkodissa tai koulussa puhuttu. On hyvä huomata, että vanhempana voi sanoa lapselle, ettei tiedä vastausta johonkin lapsen kysymykseen. Tärkeää on ylläpitää turvallisuuden tunnetta ja antaa fyysistä läheisyyttä ja turvaa. Aikuisen on hyvä pyrkiä olemaan rauhallinen, viestiä lapselle ja samalla muillekin läheisille siitä, että tästäkin selvitään. Lisävinkkejä lasten kanssa keskusteluun löydät esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta https://www.mll.fi/uutiset/lapset-puhuvat-koronasta-mita-aikuinen-voi-tehda/ 

Somerolla 18.12.2020

Reima Anolin                                                       Emma Hietarinta
Vastaava sairaanhoitaja                                      Terveyskeskuspsykologi        
Mielenterveys- ja päihdeyksikkö