Tekstikoko
 

 
ajankohtaista

 

Ajankohtaista

31.12.2023

Vuosi 2023 hyvässä paketissa - lue ja ylläty!

Vuosi 2023 hyvässä paketissa - lue ja ylläty!


Vuosi 2023 lähestyy loppuaan, joulukinkut ja – seitanit on nautittu viimeiseen muruseen ja uusi toimintakausi alkaa – niin kaupungin kuin kaikkien meidän yksityishenkilöidenkin ajankulussa. On siis aika hiukan tyhjentää pöytää! 

Kulunut vuosi on laajemmassa mittakaavassa tarkasteltuna ollut täynnä uutisaiheita, joita olemme saaneet huoli rintaa puristaen seurata otsikoista, televisiosta ja digimedioista. Mikään lintukoto ei toki Somerokaan ole, mutta yhteenvetoa tehdessä päädytään vahvasti plussan puolelle. Yhteisöllinen ja yritteliäs tekemisen meininki on täällä meillä se, jolla saamme aikaan yllättävän hyviä lopputuloksia. Tämä on näkynyt myös kuluneen vuoden aikana monessa maaliin viedyssä projektissa. Muistellaanpa muutamia vuoden 2023 aikaansaannoksia ja onnistumisia! 

Alkuvuodesta tehtiin Someroa tunnetuksi

Vuosi 2023 alkoinäyttävästi ja vauhdikkaasti, kun kaupunki ja matkailuyritykset osallistuivat  tammikuussa järjestettäville Matka-messuille yhteisellä osastolla. Messuilla vieraili yli 50 000 kävijää ja Someron matkailun osasto oli vieläpä erityisen hyvässä paikassa aivan messujen sisäänkäynnin lähellä. Visit Someron puolella osastoa olivat näytteilleasettajina Someron kaupunki sekä paikalliset matkailutoimijat Huvila Härkä, Kökkön Lomamökit, Hotelli Olla ja Majatalo Myötätuuli, Hovimäki Camping leirintä- ja retkeilyalue sekä Someron Kulttuurigalleria. Toisella puolella osastoa oli esillä elämyspuisto Hiidenlinna Park Resort. 

 

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (vas.) ja kaupunginjohtaja Sami Suikkanen esittelemässä messukävijöille Someron keskeistä sijaintia.
Visit Somero-tiimillä ja Hiidenlinna Park Resortilla oli messuilla yhteinen, näyttävä kortteli, joka keräsi katseita ja kävijöitä.

Keväällä siivottiin yhteistä ympäristöä, äänestettiin ja edistettiin projekteja

Maalis-huhtikuun vaihteessa Somerolla äänestettiin eduskuntavaaleissa. Tämä teetti luonnollisesti järjestelytyötä, jotta vaalihuoneistot saatiin toimintakuntoon, ehdokaslistat näkyviin, vaalivirkailijat paikalle ja ääntenlaskenta suoritettua. Somerolla lopullinen äänestysprosentti oli Ylen tulosraportoinnin mukaan 72,3% (Someron osalta ahkerimmin äänestettiin muuten Pitkäjärven äänestysalueella).

Yle järjesti keväällä nerokkaan Miljoona roskapussia-kampanjan, jossa kuntia ja asukkaita kannustettiin koko Suomen yhteisiin siivoustalkoisiin. Somerolla tästä ideasta luonnollisesti innostuttiin ja laitoimme pystyyn oman Somero kesäkuntoon -siivouspäivän, joka pidettiin 6.5. Tyylikkäisiin Somero-heijastinliiveihin pukeutuneita somerolaisia saattoi nähdä tällöin keräämässä talteen talven jäljiltä jäänyttä roskaa. Somero pärjäsi Miljoona roskapussia-haasteessa loistavasti. Meillä kerättiin ja merkittiin Ylen laskuriin yhteensä 1052 pussia roskaa, joka oli siivottu pois yhteisestä ympäristöstämme. Siistiä tuli - kiitos kaikkien osallistuneiden!

Yksi kevään edistysaskeleista oli Someron Turuntielle rakennettavan uuden palvelutalo Tervaskannon urakkasopimuksen allekirjoittaminen Someron kaupungin ja YIT:n välillä juuri ennen vappua. Rakennustyöt pääsivät alkuun melkeinpä saman tien ja projekti etenee hyvin.

 

Vas: Kaupungintalolla valmistauduttiin ennakkoäänestykseen.
Oik: Somero kesäkuntoon -siivouspäivänä oli torilla tarjolla heijastinliivien ja roskapussien lisäksi myös mehua ja makkaraa. Tapahtumaan osallistuivat kaikenikäiset roskienkerääjät ympäri Someroa.

Someron perusopetuksessa toteutettiin lukuvuonna 2022-2023 satoja oppilaita ilahduttanut ja koulujen henkilöstön hyvinvointia parantanut kaikkien koulujen yhteinen hyvinvointikokonaisuus. Kouluissa tuotettiin vaikuttavat, ystävyysteemaiset dronella kuvatut videot. Oppilaat myös toteuttivat noin 600 joulukorttia, joilla muistettiin ikäihmisiä, Kotokunnan ukrainalaisperheitä sekä koulujen yhteistyökumppaneita. Fyysisen hyvinvoinnin teemasta syntyivät Terveelliset välipalat -viikko sekä yläkoulun oppilaiden tanssitiimin luoma tanssikoreografia, jota mukaillen kouluissa kuvattiin tanssivideoita. Hyvinvointikokonaisuus huipentui huhti-toukokuussa 2023, kun kouluissa kirjoitettiin ja jaettiin hyvän mielen lauseita koulujen sisällä ja koulujen kesken. Näin luotiin mukavia tunnelmia ja hyvän mielen tapahtumia kouluarkeen. Upean hvyvinvointikokonaisuuden toteutuksesta vastasi hyvinvointitiimi.

 

Vas: Ote Kirkonmäen koulun ystävyysvideosta - jokainen koulu toteutti oman videon!
Oik: Oinasjärven koulun oppilaiden kirjoittamat 102 positiivista kannustusta (hyvän mielen lausetta) lähdössä ilahduttamaan Kiiruun koulun oppilaita.

Ihana Someron kesä yllätti moneen kertaan tänäkin vuonna

Kesä on somerolaisen (ja ihmisen) parasta aikaa. Tänäkin vuonna Somerolla nähtiin runsaasti matkailijoita ja mökkiläisiä nauttimassa yhteisöllisestä, aidosta ja alkuperäisestä maaseudun pikkukaupungin tunnelmasta, joka meillä on täällä tallella.

Heti kesäkauden alussa vietettiin jokavuotista Avoimet Kylät-päivää Someron kylissä ja kesätorilla. Tällöin kylät kutsuvat tutustumaan Suomen kesän salattuihin helmiin, kesäkahviloihin, nähtävyyksiin ja erikoisuuksiin, joista ei välttämättä muualta kuule. Visit Someron pisteeltä Somerniemen kesätorilta oli ilo ohjata sekä Somerolla asuvia ja mökkeileviä että muualta tulleita matkailijoita katsomaan Someron upeita ja yllättäviä kesäkohteita. Myös IskelmäTV:n Marikan matkassa-ohjelmaa tehtiin Somerolla yhteistyössä Visit Somero-tiimin kanssa.

Suviheinäviikot puolestaan alkoivat tuttuun tapaan juhannuksen jälkeen, jolloin Kiiruun puistossa kuultiin avajaiskonserttina jazzia. Kesätapahtumia riitti jälleen koko heinäkuisten kahden viikon ajalle ja Suvi-Somero -lehteä luettiin ahkeraan sekä paperisena että netissä.

 

Vas: Hovilan kartanon emäntä Arja Torkkomäki esitteli kartanoa IskelmäTV:n Marikan matkassa-ohjelmaan kesäkuussa.
Oik: Somerniemen kesätorilla oli kaupungin esittelypiste Avoimet Kylät-päivänä 10.6.2023. Päivä oli aurinkoinen ja kävijöitä riitti kaikissa kylien avoimissa kohteissa.

Uusi Niittykukan päiväkoti tuotiin Somerolle kesäkuussa ja se päästiin avaamaan käyttöön vielä kesän aikana. Niittykukassa toimii nyt kolme esiopetusryhmää. Aivan päiväkoti Niittykukan ja viereisen päiväkoti Tuulihatun naapuriksi valmistui heinäkuussa testamenttivaroilla rahoitettu Lahjan liikuntapuisto, josta päiväkotilaiset ja kaikki muutkin lapset pääsevät nauttimaan.

Loppukesä oli etenkin urheilun ja tanssin juhlaa! Perinteisiä Katutansseja tanssittiin elokuun alussa Someron keskustassa. Urheilukentän uudistustyö valmistui puolestaan sopivasti Someron kaupunginmestaruuskisoihin, jotka pidettiin yhdessä kentän avajaisten kanssa 11.8. Loppukesällä saatiin vielä Kohnamäkeen kalastuslaituri kaikkien vapaa-ajankalastajien iloksi.

 

Vas: Niittykukan päiväkodin moduuleja tuotiin paikoilleen kesäkuussa.
Oik: Rakastetuilla elokuussa pidettävillä Katutansseilla riitti tänäkin vuonna kävijöitä vilinäksi asti.


Syksy oli yrittäjyyden ja yhteisöllisen tekemisen juhlaa

Syksy alkoi perinteiseen tapaan Yrittäjän päivän juhlinnalla 5.9. Tällöin kaikkialla Suomessa osoitetaan paikallisille yrittäjille se kiitos ja arvostus, joka heille kuuluu. Yrittäjän päivää juhlittiin Somerolla tänä vuonna cocktail-tilaisuuden ja workshopin muodossa. Yrittäjäjiä pyydettiin osallistumaan kaupungin tulevan elinkeino-ohjelman sisällön ideointiin, mikä tuotti runsaasti sisältöä (kiitos kaikille osallistujille!). Koululaiset saivat puolestaan erityisen coolia yrittäjyyskasvatusta, kun suosittu tubettaja ja sometähti Pinkku Pinsku tuli kertomaan heille omasta yrittäjyystarinastaan. 

 

Vas: Yrittäjän päivänä työstettiin yhdessä elinkeino-ohjelman sisältöä. 
Oik: Tubettaja ja sometähti Pinkku Pinsku vieraili Somerolla kertomassa koululaisille siitä, millaista on ollut aloittaa yrittäjyys somessa jo nuorella iällä.

Syksyllä Somero-TV-sarja sai vihdoin kanavapaikan Eveo-nimiseltä kanavalta. Sarjaa voi katsoa myös netissä. Syyskuussa alkoi myös Someron kaupunki 30 vuotta -juhlavuoden tonttikampanja, joka näkyi hienosti ja kesti marraskuuhun saakka. Myös toivottu ja odotettu skeittiparkki valmistui torin viereen ja teknisen toimen mukaan sitä on jo lupa vapaasti käyttää. Viralliset avajaiset päästään järjestämään keväällä, kun kelit ovat suotuisammat.

Vapaa-aikapalveluiden puolella nähtiin niinikään runsain mitoin onnistumisia. Nuorten Suomi ry palkitsi valtakunnallisessa palkitsemistilaisuudessa Someron Starttipajan Mari Vasaman Someron Vuoden aikuisena. Someron Vuoden nuori-palkinnon nappasi puolestaan Axu Känsälä. Liikunnan puolella Someron uimahalli Loiske voitti puolestaan Ui elämäsi kuntoon -kampanjan pienten uimahallien sarjassa kaksi kategoriaa kolmesta: Eniten uintimetrejä sekä Eniten vesiliikuntaminuutteja.

 

Vas: Skeittiparkki valmistui ja käyttäjät löysivät sen iloksemme heti. Virallisia avajaisia päästään viettämään keväällä 2024.
Oik: Onnea palkinnon johdosta meidän Someron starttipajan Mari Vasama, Someron Vuoden aikuinen (vas.), sekä Axu Känsälä, Someron vuoden vuori!

Loppuvuonna otettiin vielä lisää edistysaskelia ja avattiin Someron joulukausi

Loppuvuotta värittää jouluun valmistautuminen myös Someron kaupungilla, sillä olemme vuosittain mukana usean joulunajan tapahtuman taustajoukoissa. Esimerkiksi Someron joulunavausta vietettiin hyvissä tunnelmissa 17.11., Hovimäen Joulupolkua heti siihen perään ja Joulu-Ruokavaa niitä seuraavana viikonloppuna. Marraskuun loppupuolelle osui myös Varsinais-Suomen Yrittäjien vuotuinen palkitsemistilaisuus, jossa Someron Vuoden yrityksen 2023 palkinnon sai Vilart Teemu Heinonen Oy. Onnittelumme!

Loppuvuodesta starttasi teknisessä toimessa vielä muutama suunniteltu rakennusprojekti. Turuntien kevyen liikenteen väylän rakennustyöt alkoivat ja myös Mäkelään rakentuvalla uudella asuinalueella päästiin töihin. Alueelle rakennetaan kunnallistekniikka, tiet, valokuitu ja sähköverkko.

Ennen joululomia saatiin maaliin yritysten ja yrittäjäyhdistysten kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena syntynyt elinkeino-ohjelma. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman ja sitä päästään siis heti vuoden 2024 alusta toteuttamaan. Koulumaailman puolelta kuultiin vielä vuoden viimeiset onnistumiset, kun Kiiruun koulu Somerolta nappasi Koululiikuntaliiton kisoista (eli koululaisten SM-kisoista) kultaa lentopallossa. Onnea yläkoulun tyttöjen mestaruusjoukkueelle hienosta saavutuksesta!

Vas: Vilart Teemu Heinonen Oy palkittiin Someron Vuoden yrityksenä 2023. Teemu Heinonen (vas.) ja Anu Suontausta ottivat palkinnon vastaan Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa marraskuussa.
Oik: Joulu-Ruokava oli jälleen tunnelmallinen ja onnistunut tapahtuma.


Näiden kuulumisten myötä kiitämme kaikkia asukkaita, yhteistyökumppaneita, luottamushenkilöitä ja henkilöstöämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme oikein hyvää tulevaa vuotta 2024!