Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Ajankohtaista Someron koronavirustilanteesta

KORONAOHJE KOULUIHIN, OPPILAITOKSIIN JA VARHAISKASVATUKSEEN

(Päivitetty 4.5.2022) 

Tilanne koronavirusepidemian suhteen on muuttunut ja omikron-virusmuunnos on levinnyt nopeasti väestössä. Tartuntojen nopea lisääntyminen on johtanut koronatestauksen tarpeen vähenemiseen sekä tartunnanjäljityksen lopettamiseen. Testausta jatketaan edelleen vain allaolevin perustein (ks. kohta Milloin viralliseen koronatestiin?). 

Omikron-tartunnan siirtyminen henkilöstä toiseen on lyhimmillään noin 2 vrk. Merkittävä osa sairastetaan ilman virallista toteamista ja tartunnanjäljitystä. Virusmuunnoksen aiheuttama tauti voi usein olla lieväoireinen. Täyden rokotussuojan (2 tai 3 rokotetta) saaneilla on hyvä suoja vakavaa tautimuotoa vastaan.

LAPSELLA TAI NUORELLA ON LIEVIÄ KORONAVIRUSTULEHDUKSEEN SOPIVIA OIREITA 

Oireisena ei mennä kouluun, oppilaitokseen tai päivähoitoon. Kotihoidossa pysytään vähintään 5 vrk:n ajan.

Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes lapsi on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta (yhteensä vähintään 5 vrk).

Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä töissä, jos etätyöhön ei ole mahdollisuutta, ja oireettomat lapset ja nuoret voivat käydä varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa. 

Kaikkia ylimääräisiä kontakteja tulee välttää.

Viralliseen koronatestiin ei tarvitse lievässä taudissa hakeutua. Halutessaan voi tehdä koronaviruksen kotitestin. Kotitestiä käytettäessä positiivinen testitulos on varsin luotettava, mutta negatiivinen testitulos ei poissulje koronavirustartunnan mahdollisuutta. Testin toistaminen ja negatiivinen tulos seuraavanakin päivänä lisää luotettavuutta.

Jos kotitesti on toistetusti negatiivinen, niin kouluun voi mennä kahden oireettoman päivän jälkeen.

Jos kotitesti on positiivinen, ilmoita kouluun tai varhaiskasvatukseen lapsesi positiivisesta kotitestituloksesta.

PERHEESSÄNNE ON KORONAVIRUSTAPAUS

Mikäli perheenjäsen on saanut positiivisen tuloksen kotitestillä tai virallisella koronatestillä, suosittelemme rokottamattoman, oireettoman perheenjäsenen, lapsen tai nuoren osalta omaehtoista karanteenia 5 vrk ajan altistumisesta (=sairastuneen oireiden alusta).  Omaehtoisen karanteenin aikana lapsen ei tule mennä varhaiskasvatukseen, kouluun eikä harrastuksiin. 

Kahdesti rokotetut oireettomat voivat jatkaa koulussa tai oppilaitoksessa oireiden ilmaantumista seuraten ja hyvää hygieniaa noudattaen sekä tarpeettomia kontakteja välttäen.

Jos usealla perheenjäsenellä on samankaltainen hengitystieinfektio ja 1-2 perheenjäsenen kotitestin perusteella kyseessä on koronainfektio, ei ole välttämätöntä testata jokaista. Sairastuneena eristäydytään perheen ulkopuolisista kontakteista.

ALTISTUSTILANTEET KOULUISSA, OPPILAITOKSISSA JA PÄIVÄHOIDOSSA

Luokkia ja päivähoitoryhmiä ei aseteta automaattisesti karanteeniin. Päätöksen koko ryhmän karanteenista tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri. 

Kouluilla, oppilaitoksissa ja päivähoidossa tapahtuneita altistuksia ei jäljitetä eikä Someron kaupunki tiedota niistä yleisesti tässä epidemiatilanteessa. 

MILLOIN VIRALLISEEN KORONATESTIIN? 

Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita sekä olet

12-vuotias tai sitä vanhempi

alle 12-vuotias ja oireinen,

saanut kotitestistä positiivisen tuloksen

KELAN TARTUNTATAUTIPÄIVÄRAHAAN ON OIKEUTETTU

Tartuntatautipäivärahan maksaminen edellyttää, että: