Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Ajankohtaista Someron koronavirustilanteesta

KORONAROKOTUKSET SOMEROLLA

Koronarokotukset siirtyvät monitoimitalolle 14.4.2021 alkaen (os. Kiiruuntie 6) 

Paikkamuutos koskee myös jo annettuja tehosteaikoja. 

Suomen koronarokotestrategian mukaisesti rokotetta tarjotaan maksutta kaikille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Koska rokotetta saadaan Suomeen vähitellen ja koska myyntiluvat asettavat ehtoja rokotteiden käytölle, rokotetta voidaan aluksi tarjota vain tietyille kohderyhmille. Rokotuksia annetaan valtioneuvoston asetuksen ja THL:n rokotusjärjestysesityksen mukaisesti. Varsinais-Suomessa rokotteet jaetaan kuntiin asukasmäärän perusteella. Rokotteita annetaan ja jaetaan edelleen sitä mukaa, kun rokotetta saadaan käyttöön. 

Tällä hetkellä rokotetaan yli 45 -vuotiaita ja riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia 16-65 -vuotiaita somerolaisia. 

Ajanvaraus rokotukseen keskiviikosta 14.4.2021 alkaen

Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat yli 16- vuotiaat ja kaikki tänä vuonna 45 -vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat somerolaiset varaavat rokotusajan itse sähköisen ajanvarauksen tai puhelinajanvarauksen kautta. (päivitetty 30.4.21)

Rokotuksen jälkeen varaudu odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan. Huomioithan, että saat käynnillä ajan tehosterokotteelle, jonka ajankohta on 12 viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Jos tiedät, että kyseinen ajankohta ei sovi, pyri varaamaan ensimmäinen aika niin, että pääset  myös tehosteajalla paikalle. Rokotusaikojen siirtäminen ei välttämättä ole mahdollista.  

Rokotusten jälkeenkin on edelleen tärkeää pitää turvavälejä, käyttää kasvomaskia, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä noudattaa muita ohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. 

Sähköiseen ajanvaraukseen aukeaa seuraavan kerran aikoja to 27.5.21 klo 8. Puhelinajanvaraus on seuraavan kerran auki to 27.5.21 klo 12. (päivitetty 12.5.21)

Uusia aikoja aukeaa sähköiseen ajanvaraukseen lisää viikoittain, kun saamme varmistetun tiedon Somerolle saapuvista rokotemääristä. 

(jos et pysty varaamaan aikaa, vapaita aikoja ei ole tarjolla.)

Sähköinen ajanvaraus edellyttää vahvaa tunnistautumista. Jos sähköistä ajanvarausta ei ole mahdollista käyttää, ajan voi varata myös puhelimitse

Sähköisessä ajanvarauksessa voi varata vain yhden ajan kerrallaan, koska vahva tunnistautuminen yksilöi henkilön. Puhelinajanvarauksessa on mahdollista varata esimerkiksi kaksi aikaa peräkkäin. Ajanvaraus arkisin klo 12-13,
Puhelinnumero 050 4776155.

Siirry sähköiseen ajanvaraukseen – somero.terveytesi.fi

Rokotusaikoja varattaessa on hyvä huomioida, että sairastettu koronavirustauti antaa noin kuusi kuukautta kestävän suojan valtaosalle sairastuneita, joten rokotusta suositellaan otettavaksi vasta sen jälkeen.

Ajanvarausnumerosta annetaan rokotusaikoja vain rokotusvuorossa olevaan ryhmään kuuluville. 

LISÄTIETOA RISKIRYHMIIN KUULUVILLE

Varaudu esittämään rokotukseen saapuessasi peruste riskiryhmään kuulumiselle, esimerkiksi kela-kortti, lääkärin lausunto tai merkintä potilastietojärjestelmässä. (voidaan tarkistaa paikan päällä sähköisestä potilastietojärjestelmästä)

RISKIRYHMÄT

Ryhmä 1:

Elinsiirto tai kantasolusiirto
 Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 Vaikea krooninen keuhkosairaus
 Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 Downin oireyhtymä (aikuiset yli 16-vuotiaat)

Ryhmä 2: 
Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 Vaikea sydänsairaus
 Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 Vaikea krooninen maksasairaus
 Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 Uniapnea  
 Psykoosisairaus
 Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Somerolla rokotetaan AstraZenecan, Modernan ja Pfizer BioNTechin rokotteilla, eikä rokotettavalla ole mahdollisuutta valita millä rokotteella rokotetaan.

Suomessa on tehty päätös 6.4.2021, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Tätä nuorempien osalta tilannetta tutkitaan ja rokotusten mahdollista jatkamista arvioidaan uudestaan huhtikuun alkupuolella.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei myöskään anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). 

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle. 

Jos henkilö ei ole halunnut ottaa tarjottua rokoteaikaa vastaan, voi hän tiedustella uutta aikaa rokotukselle kun joukkorokotukset alkavat. Tällöin käytössä voi olla mikä tahansa edellä mainituista rokotteista.  
 
LISÄTIETOJA ROKOTEVALMISTEISTA SEKÄ RISKIRYHMISTÄ 

 

THL:n julkaisema kuntakohtainen rokotustilanne

Kuntakohtainen rokotuskattavuus ikäryhmittäin