Tekstikoko
 
 

Ryhmäretkikohteet


Hiidenlinna

Hiidenlinna on täysin ainutlaatuinen keskiaikainen KIVILINNA Somerniemellä Kalevala-henkisessä ympäristössään. Hiidenlinna on Somerolaistaiteilija Reino Koivuniemen ideoima ja itserakentama. 1990-luvulla valmistunut keskiaikaistyyppinen rakennelma pihapiireineen sisältää jo itsessään lukuisia käsintehtyjä teoksia ja erikoisia yksityiskohtia.

Hiidenlinna avaa kesällä 2015 isosti uudistuneena. Ainutlaatuiselle alueelle on valmistunut Sisumetsän Seikkailupuisto jossa voit haastaa itsesi ja ystäväsi eritasoisilla seikkailuradoilla jotka sisältävät vaijeriliukuja, kiipeilyosioita sekä Tarzan-hypyn! Turvavaljaat takaavat 100% turvallisuuden vaikka seikkailut tapahtuvat korkealla puissa tasapainoillen. Viiden metrin korkeuteen rakennetulta kaikille avoimelta terassilta pääsee riippusiltoja pitkin näköalapaikoille. Täysin ainutlaatuiset riippusillat ovatkin itsessään hauska seikkailu senioreille ja niille joita vaijerin varassa taiteilu ei innosta. Lisäksi Hiidenlinnasta löytyy Ski Museo, lapsille tarkoitettu Hiidenpolku, taverna-kahvila ja ulkoterassi, matkamuistomyymälä sekä kivilinnan vaihtuvat, nimekkäät taidenäyttelyt.

Hiidenharjuntie 61, 31470 Somerniemi
puh.  0600418704
www.hiidenlinna.com


Hovilan Kartano

Hovilan kartano on perustettu 1611 ja sen nykyinen päärakennus 1841. Skotlannista lähtöisin oleva Ramsayn sotilassuvun ajalta on 1600-luvun rakennuksista jäljellä holvattu kivikellari.

Hovilan kartanossa astut suoraan 1800-luvun tunnelmaan: on salonkeja, neidon kamareita, suuria saleja ja isot lasiverannat.

Taitavasti vuonna 2011 restauroidut tilat luovat upeat puitteet perhejuhlille, kokouksille ja retkipäiville. Tilava, modernikeittiö mahdollistaa onnistuneen tarjoilun.
Kartanossa on mielenkiintoisia näyttelyitä sekä tapahtumia ja asiakkaan toivomusten mukaan voidaan lähteä myös opastetulle kotiseutu- tai luontoretkelle.

Navetan avaraan yläkertaan on avattu 1950 ja 1960 luvun tunnelmiin johdattava Muistojen kultaa- nuoruuden hurmaa-näyttely. Näyttelykauden muistoja herättävä kylänraitti johdattaa toriaukiolle baareineen ja tanssilavamiljöineen.

Helsingintie 604, 31640 Somero
puh. 050 3581600
arja@torkkomaki.fi
www.hovilankartano.fi

Avoinna tilauksesta kesäisin.


Härkälän Kartano

Idyllinen Härkälän kartano on restauroitu vanhaa kunnioittaen. Kartanossa voit järjestää kokouksia, juhlia sekä yksityistilaisuuksia. Lisäksi Härkälän kartano järjestää tilauksesta kartanomajoitusta, esittelykierroksia ja vaikkapa saunaillan kartanon perinnesaunassa. Härkälässä järjestetään myös vaihtuvia taidenäyttelyitä ja näkemisen arvoinen on myös eksoottinen Kiinakabinetti.

Härkälänkuja 33, 31400 Somero
puh. 050 5706226
myynti@harkalankartano.fi
www.harkalankartano.fi

Avoinna tilauksesta ympäri vuoden.    


Horoskooppipuisto ja kesäkahvila Huvila Härkä

Huvila Härkä tarjoaa historian havinaa ja henkilökohtaisia hetkiä. Eläydy omaan ja ystäviesi horoskooppimerkkeihin huvipuistossa, pyörähtele horoskooppilavatansseissa ja tutustu omaan nimikkokasviisi astrologisissa puutarhoissa. Lisäksi mm. planetaario, aikagalleria, Jupiter Agora, Mars & Venus Plaza sekä tapahtumat Huvilan Taidekesä ja Yhdestoista Hetki. Kesäkahvilassa on tarjolla kakkuja ja astrologisia analyyseja sekä lahjapuoti. Myös ryhmille!

Hirveläntie 2, 31400 Somero
puh (02) 748 9119 ja 040 502 0331
www.huvilaharka.fi
www.villatauro.com


Somerniemen kesätori

Somerniemen kesätori on jokakesäinen ilmiö, jonka kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti vuosien mittaan. Kesätorilla järjestetään myös erilaisia teemapäiviä, esimerkkinä hattupäivä. Piipahda kesätorin vilskeeseen ja koe torin miellyttävä ja intensiivinen tunnelma. Jokainen toripäivä on uusi elämys!

Somerniemi-seura
Helsingintie 1515, 31470 Somerniemi
puh. 040 540 2005
www.somerniemi.fi


Häntälän notkot

Häntälän notkot ovat harvinainen näky Suomen luonnossa; tunnelma on kuin Skotlannin mystisillä nummilla. Häntälän notkoissa etenkin kevään kukkiva kasvilajisto on runsas ja maisema henkeäsalpaavan kaunis. Notkot ovat oiva paikka pysähtyä ja ojentaa koipia, sillä niihin voi tutustua merkityllä luontopolulla. Alkuopasteet polulle ja autojen pysäköinti Häntälän kyläkeskuksessa (Häntäläntie 322).

Maasto on paikoitellen haastavaa, ja korkeat mäet luovat hieman haastetta patikoijille. Siksi luontopolkua voidaan suositella vain hyvä- ja normaalikuntoisille. Luontopolku kulkee laitumella, joten koirien vieminen luontopolulle on kielletty.

Notkoissa järjestetään myös opas- ja ohjelmapalveluita tilauksesta.

Lounais-Someron kyläyhdistys
puh. 040 8360 178
www.hantala.fi


Hämeen Härkätie

Someron halki kulkeva, Turusta Hämeenlinnaan johtava Hämeen Härkätie on yksi Suomen vanhimpia historiallisia teitä, jonka kauniit ja monipuoliset maisemat tarjoavat mieleenpainuvan kokemuksen. Härkätielle kannattaa ottaa mukaan somerolainen auktorisoitu opas, joka esittelee ryhmällenne tien varrella olevat somerolaiset kartanot sekä muut nähtävyydet, esim. kuninkaan kivet.

Härkätie -yhdistys
www.harkatie.fi


Torppamuseo

Torppamuseo sijaitsee Someron keskustassa historiallisen Härkätien varressa. Museo koostuu kolmestatoista 1700- ja 1800-luvun rakennuksesta, jotka on siirretty Somerolta ja lähipitäjistä vuosina 1955-1964. Keskeisenä on Riutan torpan päärakennus vuodelta 1823 Someron Terttilän kylästä. Riutta oli keskikokoista suurempi torppa. Muut museon rakennukset on valittu kuvaamaan tämänkokoisen torpan elintasoa. Vihkiäiset olivat v. 1956.

Opastus sisältyy pääsymaksuun.

www.someroseura.fi


Mäkilän Traktorimuseo

Mäkilän traktorimuseo on yksityishenkilöiden ylläpitämä museo, jossa on yli 100 erilaista traktoria vuosilta 1924-1960. Lisäksi museosta löytyy puimureita ja muita maataloustyökaluja sekä maamoottoreita.

Käriläntie 10, Pyöli
puh. (02) 748 1137 tai 040 724 0044


Someron Kivimeijeri

Kymmenen kilometriä Someron keskustasta sijaitseva Someron ensimmäinen meijeri, joka rakennettiin vuonna 1905 saa uuden elämän taide-keskuksena. Pitkäjärven taide ja kulttuuri ry. on kunnostanut jykevää rakennusta näyttely- ja työtilaksi.
Hämeen Härkätiellä, Pitkäjärvellä, Someron Kivimeijeri järjestää tänä kesänä taas upean taidenäyttelyn, josta kerrotaan lisää kevään aikana.

Turuntie1034, 31520 Somero
puh. 045 201 6099
www.someronkivimeijeri.fi/


Yli-Eskolan Talonpoikaismiljöö

Häntälän notkojen välittömässä läheisyydessä sijaitseva, v. 1859 valmistunut sukutila, jossa voi tuntea ja aistia menneiden sukupolvien elinympäristön rauhoittavaa rauhallista ja samalla juhlallista oloa. Sukutilan juuret yltävät aina vuoteen 1806. Yli-Eskolassa voi järjestää erilaisia juhla- ja kokoustilaisuuksia, sekä kesäisin varata ryhmille ruokailun upean maalaismiljöön keskellä.

Häntäläntie 119, 31450 Häntälä
puh. 040 - 506 4587
talonlikka(a)seutuposti.fi
www.talonlikka.fi

Avoinna tilauksesta ympäri vuoden.


 Matkailu -info

Kesälauantaisin: Tori-Aitta
Somerniemen kesätori
Helsingintie 1515, 31470 Somerniemi

avoinna:
torilauantaisin klo 9-13

Muina aikoina
Kaupungintalon neuvonta
Joensuuntie 20, 31400 SOMERO
p. (02) 77911
info(a)somero.fi

avoinna:
ma-to 8-16,
pe ja aattop. klo 8-15